2014 Re-visions

2014-2016

2014 Re-visions
Del tapís a l’art textil/De l’art textil a l’art

Des del projecte-laboratori d’art-MX Espai 1010. MX Espai 1010 mostra, en format bàsicament d'arxiu, “Re-visions” un recull d’informació de: Àngels Sans, Ramon Guillen-Balmes, Tom Pupkiewicz, Mariona Sanahuja i Marga Ximenez. Es tracta d'alguns dels artistes que formaren part de l'exposició col·lectiva, "Laberints", i la individual, "Aparador", totes presentades l'any 1984, en un comissariat de Pilar Parcerisas, per a l'Espai 10 de la Fundació Joan Miró.

De la nota de premsa de MX Espai 1010. Als anys '70 i '80 del segle XX, l'art tèxtil s'allibera de la seva dependència de la pintura i el suport pla, incorporant en el seu procés les especulacions plàstiques de la resta de les arts. Es realitzen treballs d'investigació en relació amb l'entorn, on la fibra, la trama i els materials «no nobles» esdevenen matèries escultòriques i obres d'environament.

L'any 1984 "Laberints" s'inaugura a l'Espai 10 de la Fundació Joan Miró i es trasllada pocs mesos després al Cercle Cultural de la Caixa de Pensions de Granollers, poc mesos abans Aparador mostrava una instal·lació individual de Marga Ximenez en el mateix espai. Algunes d'aquestes peces van presentar-se a Europàlia, International Art Festival, a Bruseles, l'any 1985.

Exposicions com "Laberints" i "Aparador" totes dues comissariades per Pilar Parcerisas són una mostra de l'art tèxtil que es feia a Catalunya, connectant amb el que es feia a la resta dels països europeus i del qual la Biennal de Lausana va ser el seu millor aparador fins al 1993, any en què la Biennal decideix la seva desaparició per considerar que l'art tèxtil és part de l'art amb "majúscules" i per tant ja no és oportú un esdeveniment tan específic.

En aquests moments i fins al 25 de maig, es pot veure a la Fundació Joan Miró, l'exposició “Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se. Històries de l'Espai 10 i l'Espai 13 de la Fundació Miró”,comisariada per Manuel Segade. Aquesta mostra fa menció d'aquestes dues exposicions.

És en aquest marc que, des de l'MX Espai 1010, volem fer un homenatge a la desapareguda artista Àngels Sans, una de les pioneres del nou art tèxtil a Catalunya i que va participar en l'exposició col·lectiva, "Laberints", com també volem recordar l'artista i amic, Ramon Guillen-Balmes amb una petita mostra del seu magnífic treball.

L'exposició “Re-visions”, en format bàsicament d'arxiu, recull informació de: Àngels Sans, Ramon Guillen-Balmes, Tom Pupkiewicz, Mariona Sanahuja, Dominique Charrié, Anita Gandahl, Lluís Llibre, Lisa Rehsteiner, Elena Tondi i Marga Ximenez, autors i autores que formaren part de l'exposició col·lectiva, "Laberints", i la individual, "Aparador", abans esmentades.

Volem agrair a Joan Alcaraz tot el material que ens ha facilitat de l'Àngels Sans i a Sensi Cervantes per la seva aportació amb l'obra de Ramon Guillen Balmes.

RECORREGUT
29/4 -31/5/2014 - MX Espai 1010.