Dibuixos

Dibuixos

El dibuix ha persistit al llarg de la meva trajectòria, en particular el dibuix a llapis i sovint, posant un contrapunt informal als meus projectes.

Entre els meus dibuixos, alguns de gran format, hi ha obres que traspassen les tècniques que l’hi són pròpies al que entenem per “dibuix”, obrint una porta a lectures transversals. Algunes vegades són registres guixats, envestats o filats, o collages que van explorant la construcció dels ponts de la memòria en clau autobiogràfica o bé visions panoràmiques de processos de cura, com els autoretrats recuperats per al projecte, “Heterònims: d’una Intersecació de processos”

Posar en relació les claus de la tradició i una visió contemporània donarà també als processos artesanals autoritat de llenguatge artístic sense perdre els continguts conceptuals. He posat en diàleg les tècniques tradicionals i els dibuixos fets amb fils, per explorar en les possibilitats d’uns materials que tridimensionen el llenguatge gràfic com en “Territoris dibuixats” sèrie realitzada l’any 1999 per a la galeria Piscolabis de Barcelona o els “Altres territoris” per a la Stov Gallery d’Amsterdam, o els “Dibuixos brodats” fets per a la Sala Conciliare en Celle Ligure, a França.

Algun dels dibuixos a llapis realitzats a Londres l’any 1973 van formar part de la instal·lació “de Navegació i Catalogació” realitzada al 2017 per a l’exposició a l’espai d’Art Maristany, de Sant Cugat, així com el dibuix “Calendari” de l’any 1980 que quedava incorporat al gravat/collage “Dret a decidir” de l’any 2014.

Altres dibuixos han estat realitzats pensant en la reproducció gràfica i digital i han conformat llibres d’artista amb col·laboració amb poetes com Montserrat Abelló, Toni Clapés, Carles Hac Mor i Ester Xargay, Carme Riera o Neus Aguado.