2019 Urnes

2019-2020

2019 Cinquanta cinc urnes per la llibertat

Aquesta exposició és una proposta de l’associació Comitè de Solidaritat Catalana-Catalunya Nord, que mostra el treball de cinquanta-cinc artistes que amb la seva creació fan visible un crit i un compromís en defensa de la llibertat i la democràcia. Cada artista ha disposat d’una urna del referèndum de l’1-O.

Sobre l’obra “Llana, mirall i plomada”. La transparència de les parets de l’urna, ens permet visualitzar la llana que conté. Aquesta urna freda, per al material plàstic que la conforma, però poderosa per la seva funció, pel seu ús, s’omple de calidesa, mitjançant aquest material senzill i alhora fonamental, per a la supervivència de molts pobles.

La llana, en referència a la ciutadania, perquè, en la singularitat de la llana, com a material natural i viu que és, es troba l’ànima d’un procés i d’una transfiguració que porten fins al teixit, tal com el nostre teixit social ens va permetre arribar a l’1 d’octubre.

El mirall, quant a representació de la realitat, ens retorna una imatge i un gest que ens diu a cadascú que el dret al vot és inviolable i no ens el poden prendre, que és el poble que dóna veu a la democràcia, i que un poble lliure no renuncia al seu dret a decidir. En simbologia, és autoconeixement.

La plomada, que simbolitza equitat i justícia, i que tensada per la línia de la gravetat, és una eina que ajuda als obrers a edificar una construcció amb més precisió, tanca l’urna i ens remet com a col·lectiu, a la participació en la construcció d’aquest nou país que volem, en forma de República.

RECORREGUT
15/6/2019 - Sala Oberta 2. Museu de la Garrotxa.
11/1/2019 - Fundació Fita, Casa de Cultura, Girona. Coordina: Tavi Casellas.